|
|
Hållbarhetsrapportering för SME:s

Hållbarhetsrapportering för SME:s

För att hjälpa små och medelstora företag som inte omfattas av krav på att upprätta hållbarhetsrapport har EU tagit fram en frivillig rapporteringsstandard för små och medelstora företag, kallad VSME (Voluntary Reporting Standard for SMEs).
poll, digital picture, computer, man writing

Skrivet av

Isabel Carendi, content manager ESG

Senast uppdaterad

6 desember 2024

Tid det tar att läsa artikeln

4 minutter lesing

Relaterade ämnen

Enklare regler för små och medelstora företag (VSME-standarden)

Reglerna om hållbarhetsrapportering (CSRD) ställer omfattande krav på att stora och börsnoterade företag ska hållbarhetsrapportera i sina årsredovisningar utifrån ett antal standarder inom ESG – både för företaget självt och för företagets värdekedja.

För att hjälpa små och medelstora företag som inte omfattas av krav på att upprätta hållbarhetsrapport har EU tagit fram en frivillig rapporteringsstandard för små och medelstora företag, kallad VSME (Voluntary Reporting Standard for SMEs).

VSME-standarden är endast tillgänglig i utkastformat än så länge, och det slutliga utkastet till VSME kommer att lämnas in till Europarådet för godkännande den 20 december. Slutligt godkännande av standarden förväntas ske under januari 2025.

 

Syftet med VSME-standarden

VSME-standarden är ett verktyg för rapportering som är till för att hjälpa små och medelstora företag att hållbarhetsrapportera och svara på förfrågningar om hållbarhetsinformation från intressenter (banker, investerare eller större företag till vilka små och medelstora företag är leverantörer). Standarden hjälper de mindre företagen att rapportera på ett effektivt och för deras storlek proportionerligt sätt, samt för att underlätta deras deltagande i omställningen till en hållbar ekonomi.

VSME-standarden förenklar hållbarhetsarbetet genom att antalet datapunkter som de mindre företagen behöver redovisa i sin hållbarhetsrapport och/eller lämna ut till intressenter/kunder inte är lika många. Ett företag kan välja att följa hela eller delar av standarden. Basmodulen innehåller tolv informationskrav, information som de allra flesta bolag utan större hinder kommer att kunna tillhandahålla. Fokus ligger särskilt på klimat (CO2-beräkning i scope 1, 2 och 3), personalförhållanden, och mänskliga rättigheter. För många företag blir CO2-beräkningen den största utmaningen.

VSME-standarden är alltså ett bra och tydligt regelverk att ta avstamp i, och i de flesta fall kommer den att täcka de informationsbehov som intressenterna kommer att ha på de små och medelstora företagen. Om det efterfrågas – eller om företaget ser en affärsmöjlighet i det – blir ett naturligt nästa steg att låta företagets revisor granska rapporteringen. På så sätt säkerställs tillförlitligheten i den rapporterade informationen.

För börsnoterade små- och medelstora företag som omfattas av krav på att upprätta en hållbarhetsrapport finns det en annan standard som är anpassad till verksamhetens omfattning och komplexitet. Den kallas istället LSME-standarden (Legal Reporting Standard for SMEs) och är även den under framtagande.

 

Vilka företag omfattas av VSME-standarden?

Små och medelstora företag (SME) definieras i enlighet med följande storleksgränser (från och med räkenskapsåret 2024):

  • Micro-Enterprises: Balansomslutning ≤ 450 000 euro, nettoomsättning ≤ 900 000 euro och upp till 10 anställda
  • Small Enterprises: Balansomslutning ≤ 5 miljoner euro, nettoomsättning ≤ 10 miljoner euro och upp till 50 anställda
  • Medium Enterprises: Balansomslutning ≤ 25 miljoner euro, nettoomsättning ≤ 50 miljoner euro och upp till 250 anställda

Under dessa storleksgränser omfattas företaget inte av CSRD så länge det inte är börsnoterat (se LSME om börsnoterade små och medelstora företag). De omfattas därför inte heller av kravet på att göra en hållbarhetsrapport.

 

VSME-standarden består av 3 moduler

VSME-standarden har tre moduler att tillgå, där en dubbel väsentlighetsbedömning krävs om de två tillvalsmodulerna ska användas.

  • Basmodul med tolv informationskrav
  • En dubbel väsentlighetsmodul (krävs innan du använder tillvalsmoduler)
  • En valfri modul med bland annat policys (Narrativmodul)
  • En valfri modul med de datapunkterna som typiskt sett efterfrågas av banker och andra affärspartners (Business Partner-modul).

 

Hur DIB kan hjälpa dig

I dib  hittar du alla ESRS-standarder och checklistorna för ESRS-standarderna.

Du  hittar du utkastet till VSME-standarden och det kompletterande dokument till VSME-standarden.

 

Dela artikeln

Relaterad blogg

ESG

För att hjälpa små och medelstora företag som inte omfattas av krav på att upprätta hållbarhetsrapport har EU tagit fram en frivillig rapporteringsstandard för små...

Skrivet av: Isabel Carendi, content manager ESG
6 desember 2024
4 minuters läsning

ESG

Börsnotering och tröskelvärden för intäkter, balansomslutning och antal anställda avgör när företaget omfattas av rapporteringskraven enligt CSRD (hållbarhetsdirektivet) och tillhörande ESRS-standarder. Regeringen föreslog den 27...

Skrivet av: Isabel Carendi, content manager ESG
10 mai 2024
1 minuters läsning

Prøv DIB

-uforpliktende og kostnasdsfritt i 3 dager

Vi har utviklet dib for å gjøre det enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og bærekraftsrapportering

Prøv vår gratis demo

-helt kostnadsfritt

Vår misjon å gjøre hverdagen enklere for alle som jobber med økonomi, regnskap, revisjon, selskapsrett og personaladministrasjon.