|
|
Planering av årsbokslut enligt IFRS

Planering av årsbokslut enligt IFRS

Årsbokslutet är en process som leder fram till företagets officiella årsredovisning. Årsbokslutet skall färdigställas så snart det kan ske, dock senast sex månader efter räkenskapsårets utgång. Årsredovisningen ska sedan offentliggöras genom inlämnande till Bolagsverket inom en månad efter det att bolagsstämman fastställt balans- och resultaträkning.
plannering

Skrivet av

Kristin Agnebro, content manager IFRS

Senast uppdaterad

9 november 2023

Tid det tar att läsa artikeln

1 minutter lesing

Relaterade ämnen

Planering

Planeringen av årsbokslutet bör påbörjas i god tid på året för att säkerställa en effektiv process med en slutprodukt av hög kvalitet som levereras i tid.

En genomgång för att identifiera väsentliga poster, utmaningar och eventuella moment som slukar mycket tid är en bra utgångspunkt. I samband med detta kan det vara bra att upprätta en fluktuationsanalys där balans- och resultatposter jämförs mellan åren, vilket ger en bra översikt över utvecklingen.

 

Fördelarna med att upprätta en bra plan för årsbokslutet och fastställa några åtgärder före årsskiftet är flera:

  • Eventuella resultateffekter av nödvändiga korrigeringar påverkar hela räkenskapsåret och inte bara den sista perioden. Detta gäller särskilt om delårsrapport upprättas.
  • Samtliga led i organisationen jobbar mot samma deadlines och har ett liknande fokus som kan bidra till att icke nödvändiga flaskhalsar i samband med årsbokslutet elimineras.
  • Undvik extra kostnader i de fall förseningar medför att extern hjälp/konsultation måste hyras in för att bistå företaget med att färdigställa bokslutet i enlighet med fastställd tidsplan.

Dessutom finns det ett antal åtgärder som måste genomföras före årsskiftet för få effekt på både redovisning och skatt, särskilt transaktioner såsom försäljning av tillgångar och varor i samband med inkurans etc.

 

Planeringsverktyg för årsbokslutet

I dib finns en rad verktyg som kan användas för att säkra att årsbokslutet genomförs på ett säkert och effektivt sätt:

Notchecklistor: Den dynamiska checklistan i dib för utarbetande av noter/tilläggsupplysningar är anpassad för både koncern (RFR 1) och juridisk person (RFR 2) i Sverige.

Ändringar i standarder och tolkningar; Checklistan över ändringar i standarder och tolkningar är användbar för att få en snabb översikt över ändringar inom IFRS och när de har effekt.

Nedskrivningstester: Kassaflödesbaserat nedskrivningstest, Nedskrivningstest immateriella tillgångar under utveckling och Nedskrivningstest av aktier i dotterföretag

Bli mer effektiv, prova dib.

Dela artikeln

Relaterad blogg

The new standard responds to investors’ demand for better information about companies’ financial performance and will set out the overall requirements for presentation and disclosures...

Skrivet av: Kristin Agnebro, content manager IFRS
11 april 2024
1 minuters läsning

Vi har samlat några av de viktigaste regeländringarna för IFRS, som är antagna och träder i kraft 2024.

Skrivet av: Kristin Agnebro, content manager IFRS
9 januar 2024
1 minuters läsning